Språkval inför årskurs 6

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Nu är det dags att göra ditt språkval 

Språk är roligt

Det är roligt att kunna många språk. Du kan få vänner i andra länder, bland annat genom internet, och du kan förstå vad de säger i utländska filmer.  

Språk är framtiden

Många ungdomar åker utomlands ett tag och jobbar. Med kunskaper i språk kan du förbättra dina möjligheter att få ett jobb som är intressant. För vissa jobb krävs också kunskaper i fler språk än engelska.  

Högre meritvärde med betyg i moderna språk 

När du ska söka till gymnasiet räknas dina 16 bästa bokstavsbetyg om till siffror som sedan summeras till ett meritvärde. Meritvärdet är summan av dina betyg. Dessutom läggs betygsvärdet för moderna språk till ditt meritvärde som då blir högre eftersom det då omfattar 17 betygsvärden. Det högre meritvärdet kan öka dina chanser att komma in på den gymnasieutbildning som du vill gå. Betygen i moderna språk från gymnasieskolan är av samma anledning viktiga om du vill studera vidare på universitetet eller högskolan. 

Läs gärna mer om språkvalet i Skolverkets broschyr: https://www.skolverket.se/getFile?file=3016 

Flerpartssignering

Om barnet har två vårdnadshavare krävs signering (godkännande) av båda vårdnadshavarna. Du som loggar in i e-tjänsten och gör ansökan tillsammans med ert barn ska ange kontaktuppgifter till den andra vårdnadshavaren (e-post eller mobiltelefonnummer). Den andra vårdnadshavaren får en länk som behövs för att logga in och signera med sitt BankID. 

Skicka in språkvalet senast den 2 april 2023

Behandling av personuppgifter

Frågor om e-tjänsten

Följande behövs för e-tjänsten

  • E-legitimation
  • Flerpartssignering

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa